Inledning




Hemsidan är en redogörelse för de galeaser, kuttrar och skonare som haft Skärhamn som hemort och varit byggda i trä. Skutornas beteckning är med få undantag så som de byggdes. Undantagen är galeaserna Ingeborg Kristine och Vega som var byggda i Norge med en mast men riggades om till galeaser i samband med köpet till Sverige.

I förteckningen finns även barkskeppen Dahlia och Nordenskjöld som inköptes för upphuggning, motorfartyget Linudden som köptes för motorns skull att installeras i tremastskonaren Falken, tremastskonaren Alve som inköptes utan motor och gjordes om till pråm innan den såldes och ångaren Saga. Samtliga fartyg, utom Dahlia, Nordenskjöld, Linudden och Alve, har i Skärhamn använts som fraktfartyg. Därutöver har medtagits skonarna Atene och Hamlet som var fraktare innan de kom till Skärhamn men med Skärhamn som hemort blev Atene skolfartyg och Hamlet lustfartyg.

Hemsidan har senare utökats med en förteckning över de första järnbåtarna som haft Skärhamn som hemort. Den sträcker sig från det första inköpet 1928 till 1959 och omfattar 61 stycken fartyg. Den här delen omfattas även av en, i alfabetisk ordning, förkortad historik med ägareförteckning under tiden i Skärhamn samt bilder på fartygen. Detta är bara en liten del av alla de järnbåtar som har haft Skärhamn som hemort. 

Jag är tacksam för alla förslag till rättelser samt bilder på de fartyg som saknar foto. Järnbåtarnas historiker kommer succesivt att uppdateras med utförligare uppgifter då inte Skärhamn var deras hemort.



This is a presentation of all wooden ships, in my home village, with two masts or more. My home village is Skärhamn on the west coast of Sweden. I remember many of them from my childhood. They were 168 in all and they all disappeared in the 1960s. After that all the new ones were built of iron. Apart from the wooden ships I have added a page of the first 61 ships, built of iron, which came to Skärhamn during the years 1928 - 1959. There will also be pictures in various times and information about the Swedish owners when Skärhamn was home port. I will not be able to translate the pages to English but if you want to look at the presentation without knowledge in Swedish you are welcome to do so. You can also use Google Translate. 



Kommentarer

  1. Kanske kul med denna länk? http://www.wingrens.se/index.pl/tellus

    SvaraRadera
  2. Jag seglade med M/S åren 1957 och 1963 och har ca. 50 bilder på skutan.
    Hälsningar
    Charlie Björkman

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstod inte vilken båt du menar.

      Radera
    2. Jag vill gärna ta del av bilderna om det går på nåt sätt. Du kan också kontakta mig på Messenger.

      Radera
  3. Min far mönstrade på Renata av Skärhamn, 1966, mönstrade av året därefter. Han blev väldigt glad att se båten han arbetade på i sin ungdom, och jag tänkte fråga dig om det finns något sätt att hitta bilder på besättningen vid den ungefärliga tiden? Jag kollade https://www.sjomanshusmuseum.se/ men den sidan verkar inte uppdaterad på väldigt lång tid, och mycket där verkar inte funka...

    SvaraRadera
  4. Jag seglade på Sonja hösten 1963

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det skulle vara roligt att ta del av dina minnen från Sonja.

      Radera
  5. Skepparen hette Boysen
    Han var svensk

    SvaraRadera
  6. Fantastiskt att du samlat denna information så här, Ingemar! Min far seglade med M/S Anna (nr 400 här) 1943 med Gösta Karlsson som befälhavare. Jag håller på att samla in fakta till en bok om min fars erfarenhet som sjöman så detta var verkligen information som jag kan komma att ha nytta av. Tack ska du ha!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får gärna kontakta mig om du har några undringar på Anna eller någon annan skuta.

      Radera

Skicka en kommentar